Νέα - €urotax Blog

Η Επικαιρότητα όπως την βλέπoυμε στην €urotax.

Χωριστή φορολογική δήλωση μεταξύ εγγάμων. Συμφέρει τελικά ή όχι?

Χωριστή φορολογική δήλωση μεταξύ εγγάμων. Συμφέρει τελικά ή όχι?

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στις 9 Ιανουαρίου 2020 η πλατφόρμα στο taxis για την αίτηση όσων έγγαμων θέλουν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019.

  Την σχετική εφαρμογή θα βρείτε στον σύνδεσμο:  Εφαρμογή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης

  • Προθεσμία υποβολής : Έως 28/02/2020 ενώ η αίτηση δεν μπορεί να ανακληθεί.
  • Τρόπος υποβολής : Με τους κωδικούς taxis ενός εκ των δύο συζύγων. Αν ο ενδιαφερόμενος/η δεν έχει κωδικούς, κάτι που συνήθως συμβαίνει με τις συζύγους,  θα πρέπει να εκδώσει κωδικούς, να πάρει κλειδάριθμο από την εφορία να τους ενεργοποιήσει και μετά να μπει στην εφαρμογή.
  • Συχνές ερωτήσεις απαντήσεις θα βρείτε εδώ: Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για ξεχωριστή φορολογική δήλωση

Τελικά όμως συμφέρει μια τέτοια κίνηση ή όχι? 

Πλεονεκτήματα

  1. Ο κάθε σύζυγος διαχειρίζεται και τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα ή έχει λόγους να κρατά την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων π.χ. σε περιπτώσεις διάστασης,  όταν εκκρεμεί να εκδοθεί διαζύγιο,  και άλλες πολλές αιτίες που δεν θέλει ο ένας να φορολογείται κοινά με τον άλλο για λόγους επιστροφής φόρου ή απλά κακών σχέσεων μεταξύ τους.
  2. Δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.
  3. Δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.
  4. Κάθε σύζυγος καθορίζει ανεξάρτητα την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Μειονεκτήματα

  1. Οι φορολογούμενοι χάνουν το ευεργέτημα της μεταφοράς εισοδήματος από τον έναν σύζυγο στον άλλον, για την κάλυψη τεκμηρίων. Αυξάνεται δηλαδή η πιθανότητα κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Δηλαδή να έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να συντηρηθούν από το ατομικό του εισόδημα. Με την κοινή δήλωση, τα τεκμήρια καλύπτονται σε οικογενειακό επίπεδο, συνεπώς ο συγκεκριμένος κίνδυνος περιορίζεται σημαντικά.
  2. Η δαπάνη με αποδείξεις ή ηλεκτρονικό χρήμα που είναι απαραίτητη για την παροχή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλον, όταν δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο.
  3. Στην ατομική επιχείρηση χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς, αν προκύψει διαφορά τεκμηρίων.

ΓΕΝΙΚΑ: Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων δηλώνεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι αυτού που ασκεί την γονική μέριμνα.

Πριν αποφασίσετε να υποβάλετε αίτηση για ξεχωριστή φορολογική δήλωση συμβουλευτείτε τον φοροτεχνικό σας. Εμείς στο Λογιστικό γραφείο EUROTAX - ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ελέγχουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και σας συμβουλεύουμε για τα συν και τα πλην με βάση την δική σας περίπτωση.

Σχετικά Άρθρα