Νέα - €urotax Blog

Η Επικαιρότητα όπως την βλέπoυμε στην €urotax.

Τελικά να επιλέξω ΙΚΕ ή μήπως όχι;  Τι με συμφέρει από 01/01/2020;

Τελικά να επιλέξω ΙΚΕ ή μήπως όχι; Τι με συμφέρει από 01/01/2020;

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση των φορολογικών συντελεστών καθιστά ελκυστική -ύστερα από την 4ετία 2016-2019 της λαίλαπας των ΙΚΕ - την ιδέα της ίδρυσης μιας ατομικής ή μιας προσωπικής επιχείρησης.

Δείτε  ένα  crash-test του Λογιστικού Γραφείου Eurotax  - Τσαντήλας Αθανάσιος & συνεργάτες  μεταξύ νομικών μορφών με πέντε σενάρια κερδών για το 2020  :

(*) Συνοπτικά τα αποτελέσματα (με μπλε χρώμα το μεγαλύτερο καθαρό ποσό μετά την φορολόγηση) :

 

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα ανά  έτος θα τα βρείτε εδώ

Πώς λοιπόν θα διαλέξω την κατάλληλη εταιρική μορφή?

Η επιλογή της εταιρικής μορφής με την οποία θα επιχειρήσει κάποιος είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.

  • H ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση.
  • Το κόστος διαχείρισης -σαφώς υψηλότερο σε μια εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία όπως η ΙΚΕ συγκριτικά με μια ατομική επιχείρηση.
  • Τα διάφορα έξοδα που προκύπτουν (π.χ. σε μια ΙΚΕ, πρέπει να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για τον διαχειριστή, κάτι που δεν είναι αμελητέο) .
  • Τα ζητήματα περί ευθύνης των ασκούντων την επιχειρηματική δραστηριότητα απέναντι στον νόμο.
  • Θέματα «ανωνυμίας» των εταίρων, σχέσεων μεταξύ των συνεργατών κ.λπ.
  1. Για κέρδη < 40.000 ευρώ , η ατομική επιχείρηση αλλά και η Ο.Ε./ Ε.Ε. με απλογραφικά (Β’ κατηγορίας) προσφέρουν την καλύτερη λύση, καθώς αφήνουν τα περισσότερα καθαρά. Για όποιον σκεφτεί ότι η διαφορά ατομικής ή Ο.Ε. / Ε.Ε. εταιρείας και ΙΚΕ δεν είναι μεγάλη, ας συνυπολογίσει πόσα έξοδα διαχείρισης και λογιστικής υποστήριξης θα χρειαστούν στη μία και πόσα στην άλλη περίπτωση αλλά και ποιο είναι το έξοδο για τη σύνταξη και δημοσίευση ισολογισμού ή το «εμπόδιο» στη διακίνηση του χρήματος που λέγεται τήρηση ταμείου.
  2. Για κέρδη > 40.000 - 50.000 ευρώ , ο ενδιαφερόμενος οφείλει πλέον να στραφεί σε Ο.Ε./ Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) αφού η τελευταία παράγει και καλύτερο έστω και οριακά αποτέλεσμα από ΙΚΕ, ΕΠΕ. ΑΕ. .  
  3. Για κέρδη > 50.000 ευρώ η λύση ατομική είναι απαγορευτική και θα πρέπει να στραφεί σε ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ ή να παραμείνει σε Ο.Ε. με απλογραφικά ή διπλογραφικά αν ξεπεράσει το 1,5εκ. τζίρο.

Όσο μάλιστα ανεβαίνουν τα κέρδη τόσο πιο συμφέρουσα γίνεται η λύση της ΙΚΕ, ειδικά σε σύγκριση με την ατομική επιχείρηση.

Όλα τα παραπάνω εδώ στο λογιστικό γραφείο Eurotax αναλύονται απλά και κατανοητά για τον υποψήφιο επιχειρηματία προκειμένου  να τα έχει λυμένα πριν κάνει την επιλογή του .  Το ποια μορφή συμφέρει και ποια όχι (με αμιγώς οικονομικά κριτήρια και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος διαχείρισης) είναι συνάρτηση του ύψους των κερδών που εκτιμά κάποιος ότι μπορεί να αποφέρει η δραστηριότητά του.

Πλέον η μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερομένων να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα δύσκολα θα στραφεί σε ίδρυση ΙΚΕ εκτός και αν προσβλέπει σε πολύ υψηλά κέρδη από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας. Ειδικά για κέρδη της τάξεως των 10.000 – 40.000  χιλιάδων ευρώ, ουσιαστικός λόγος να ιδρυθεί μια ΙΚΕ -τουλάχιστον με αμιγώς οικονομικά κριτήρια- δεν υπάρχει και το μόνο επιχείρημα θα μπορούσε να είναι η ανωνυμία ή η πολυμετοχικότητα.

  1. Σύσταση Ατομικής επιχείρησης

Ο φόρος εισοδήματος, υπολογίζεται πλέον από 01/01/2020 με την καινούργια φορολογική κλίμακα, η οποία προβλέπει συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 22% για τα επόμενα 10.000 ευρώ και συντελεστές 28% και 36% για τα επόμενα και μεθεπόμενα 10.000 ευρώ. Όσο για τον ανώτατο συντελεστή, έχει επίσης μειωθεί στο 44%, από το 45% που ήταν μέχρι πρότινος. Μάλιστα, υπάρχει η προοπτική περαιτέρω μείωσης των φορολογικών βαρών μέσα στο 2020, καθώς η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης (έστω σε ένα ποσοστό 30% για τα κέρδη του 2020), όπως επίσης και το τέλος επιτηδεύματος. Η μεγάλη αλλαγή, βέβαια, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποσυνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές από τα δηλωθέντα κέρδη. Αυτό, χωρίς να συνυπολογιστεί η όποια μείωση επέλθει τα επόμενα έτη είτε στην εισφορά αλληλεγγύης είτε στο τέλος επιτηδεύματος.

  1. Σύσταση Ο.Ε. ή Ε.Ε.

Για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, ο φορολογικός συντελεστής έχει μειωθεί πλέον από το 29% στο 24%  και το όφελος θα φανεί με την έκδοση του εκκαθαριστικού του 2020 (σ.σ. καθώς η μείωση αφορά τα κέρδη του 2019).  Οι εταιρείες αυτές όταν ειδικά τηρούν απλογραφικά βιβλία ( με όριο τζίρου έως 1,5 εκ. ευρώ) απαλλάσσονται του φόρου διανομής 5% στα κέρδη κάνοντας τες ιδιαίτερα ελκυστικές έναντι των ΙΚΕ, ΕΠΕ και ΑΕ ακόμα και για κέρδη >50.000 αρκεί οι εταίροι να έχουν λάβει γνώση για την νομική ευθύνη που τους αναλογεί που είναι σημαντικά διαφορετική.

  1. Σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.)

Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, για την ΙΚΕ ισχύει ότι και για τις προσωπικές εταιρείες. Ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 24% . Υπάρχει το πρόσθετο όφελος από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Πρέπει και αυτός ο παράγοντας να συνυπολογιστεί, καθώς σημασία έχει να φτάσουν τα καθαρά κέρδη στην τσέπη των εταίρων. Όσον αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς, δεν αλλάζει τίποτα. Δηλαδή, οι εταίροι δεν θα πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές και ο μόνος που θα επιβαρύνεται είναι ο διαχειριστής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

1ον: Η επιβάρυνση για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έχει μειωθεί για όλες τις μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έτσι, όσοι δοκιμάζονται ήδη στον επιχειρηματικό στίβο, θα έχουν όφελος.

2ον: Στις ατομικές επιχειρήσεις, το συνολικό όφελος από τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο που προκύπτει για τις ΙΚΕ. Δηλαδή, εκεί που για κέρδος 15.000 έως και 40.000  ευρώ η ΙΚΕ ήταν πιο συμφέρουσα από την ατομική, τώρα ισχύει το ανάποδο.

 3ον: Το τοπίο δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. Δεν διαλέγουμε εταιρική μορφή με ορίζοντα ενός έτους, καθώς η μετατροπή από μορφή σε μορφή είναι και δαπανηρή και χρονοβόρα υπόθεση. Έτσι, η σύγκριση θα είναι πιο εύκολη όταν ψηφιστεί και η δεύτερη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από το 24% στο 20%, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και του τέλους επιτηδεύματος.

 4ον  Πρακτικά, η ίδρυση ΙΚΕ γίνεται ακόμη πιο ελκυστική για κέρδη >50.000, καθώς εκτός του ότι δεν αλλάζει τίποτα στο ασφαλιστικό, υπάρχει και το πλεονέκτημα της διπλής μείωσης φόρου με την αποκλιμάκωση του συντελεστή φορολόγησης νομικών προσώπων από το 29% στο 24%, αλλά και με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

5ον Μπορεί το καθεστώς ασφάλισης για τους εταίρους των ΙΚΕ να έμεινε τελικά αμετάβλητο , ωστόσο όλοι οι κυβερνώντες και οι άνθρωποι της αγοράς συμφωνούν ότι  το «κύμα ΙΚΕ» που έπληξε τη χώρα ειδικά μετά το 2017 θα κοπάσει, καθώς πλέον δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να μπλέξει κάποιος με το υψηλό κόστος τήρησης και λειτουργίας μιας εταιρικής μορφής με  λογιστικά πρότυπα και  τήρηση διπλογραφικών βιβλίων.

Και πριν βιαστεί κάποιος να διαψεύσει όσα σας αναφέρουμε παραπάνω επισημαίνουμε ότι όλα τα σενάρια είναι με την παραδοχή της πλήρους διανομής των  κερδών και άνευ αμοιβών σε εταίρους και Δ.Σ. που πολλοί  προτείνουν  ως «μέτρο» μείωσης των καθαρών κερδών με αμφίβολα όμως αποτελέσματα στον τακτικό έλεγχο εάν δεν γίνουν απόλυτα αιτιολογημένα και με σωστές διαδικασίες.

Το λογιστικό γραφείο Eurotax – Τσαντήλας Αθανάσιος και συνεργάτες στους Αγίους Αναργύρους Αττικής θα σας προτείνει την κατάλληλη μορφή επιχείρησης μετά από πλήρη ανάλυση και πάντα σε συνεργασία με εσάς και τα επιχειρηματικά σας σχέδια. 

Σχετικά Άρθρα