Νέα - €urotax Blog

Η Επικαιρότητα όπως την βλέπoυμε στην €urotax.

Ο ρόλος του λογιστή στην νέα εποχή ηλεκτρονικών βιβλίων

Ο ρόλος του λογιστή στην νέα εποχή ηλεκτρονικών βιβλίων

Ακούγεται εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά από πολλές παρατάσεις και αναβολές ακουγόταν σχεδόν αδύνατον να γίνει πραγματικότητα. Είναι όμως ήδη εδώ και προφανώς ήρθε για να μείνει.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων κάθε επιχείρησης είναι έτοιμη, λειτουργεί ήδη πιλοτικά. Εκτός απροόπτου θα τεθεί σε υποχρεωτική ή παράλληλη με τον τρόπο τήρησης των βιβλίων όπως μέχρι σήμερα γνωρίζουμε από τις αρχές του 2020.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.aade.gr/mydata

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της αλλαγής αρκεί να φανταστούμε ότι τα βιβλία κάθε επιχείρησης θα είναι πλέον στην διάθεση της φορολογικής διοίκησης ηλεκτρονικά και κάθε μήνα ή τρίμηνο θα γνωρίζει τζίρο, αγορές, δαπάνες καθώς και τι ποσό ΦΠΑ ή παρακρατούμενων φόρων αναλογεί και θα πρέπει να αποδοθεί.

Θα καταχωρούνται όλες οι πωλήσεις, οι αγορές και οι δαπάνες από τους εκδότες ενώ οι λήπτες θα υποχρεούνται να τις αποδεχτούν - αναγνωρίσουν ηλεκτρονικά.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα πρέπει να συμφωνούν απόλυτα με τα τηρούμενα λογιστικά βιβλία ενώ σε περιπτώσεις ασυμφωνίας και ειδικά παραστατικών πωλήσεων θα ενεργοποιούνται αυτόματα διαδικασίες ελέγχου ανάλογα με την σοβαρότητα της απόκλισης.

Το χρονικό περιθώριο για την συμφωνία είναι στενό και αυτό δεν θα επιτρέπει «ξεχασμένα» παραστατικά που εμφανίζονται στον λογιστή προς καταχώρηση εκπρόθεσμα αφού θα καραδοκούν πρόστιμα.

Γίνεται σαφές ότι η επιχειρήσεις που δεν θα έχουν μηχανογράφηση στην έκδοση των παραστατικών τους θα μπουν σε ένα δύσκολο έργο να καταχωρούν στην πλατφόρμα τα παραστατικά που εκδίδουν και να ελέγχουν παράλληλα την πλατφόρμα για τα παραστατικά που έχουν ανέβει στην επωνυμία τους. Εδώ έρχεται να μπει πλέον σε νέο ρόλο ο λογιστής-σύμβουλος της Eurotax.

Η Eurotax παρέχει ένα πλήρως μηχανογραφημένο λογιστήριο με όλες τις απαραίτητες λύσεις και προδιαγραφές για να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα των ηλεκτρονικών βιβλίων κάθε επιχείρησης.

  • Για επιχειρήσεις με μεσαίο ή μεγάλο αριθμό τιμολογίων πωλήσεων, επιλέγοντας μαζί τον επιχειρηματία την καλύτερη δυνατή αξιόπιστη και οικονομικά συμφέρουσα λύση της αγοράς για την μηχανογράφηση της επιχείρησης του με την βοήθεια της Eurotax.
  • Για επιχειρήσεις με μικρό αριθμό παραστατικών πωλήσεων την κάλυψη μέσω των μηχανογραφικών συστημάτων της Eurotax.

Σε επόμενο βήμα θα γίνει και η περιβόητη online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών αφού πλέον υπάρχει έτοιμη η υποδομή τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στο λογισμικό όλων των νέων ταμειακών μηχανών.

Η Eurotax έρχεται με βάση τα νέα πλέον δεδομένα όχι απλά να κάνει την υποχρεωτική από τον νόμο ορθή απεικόνιση μεταξύ λογιστικής & ηλεκτρονικής εικόνας των βιβλίων.

Έρχεται όπως εδώ και χρόνια κάνει να ενημερώσει για την λογιστική και φορολογική εικόνα που εμφανίζει κάθε επιχείρηση και τους πιθανούς κινδύνους ή οφέλη που αυτή η εικόνα δίνει προς την φορολογική αλλά και προς οποιονδήποτε τρίτο συνεργάτη - επενδυτή-τράπεζα ή οικονομικό αναλυτή.

Η νέα εποχή στα βιβλία κάθε επιχείρησης ήρθε είναι ηλεκτρονική, κεντροποιημένη και απρόσωπη. Απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τις τοπικές υπηρεσίες εφοριών και τις γνωριμίες.

Στις δύσκολές οικονομικά συγκυρίες που ζούμε η υπόσχεση και η γνωριμία δεν μπορεί να οδηγεί και να εξασφαλίζει την επιβίωση και ανάπτυξη μιας σοβαρής επιχείρησης. Το μέλλον πλέον θέλει σχέδιο – γνώση και συνεργασία με τον λογιστή-σύμβουλο.

Επιλέξτε τους γνώστες και όχι απλά τους γνωστούς.

Σχετικά Άρθρα